Herman Schimmel

Studeerde koordirectie bij Eduard Nieland en behaalde in 1986 het diploma koordirectie en in 1991 het diploma koor- en instrumentaal ensemble bij de SNK (het huidige LKCA)

Tussen 1994 en 2001 volgde hij diverse directiecursussen o.a. Lucas Vis, Peter O'Brien en Simon Dearsley in Dartington (Engeland).

In de afgelopen 40 jaar dirigeerde hij jongens- en kinderkoren, mannenkoren, gemengde koren, oratoriumkoren en cantorijen. Hij trad regelmatig op als vervanger van  verschillende koren in de omgeving.

Sinds 1997 is Herman Schimmel dirigent van het Cantatekoor Bilthoven, sinds 2000 cantor/ organist van de Protestantse Gemeente in Huissen en vanaf september 2015 dirigent van het St. Maartenskerkkoor in Elst. Op zijn repertoire staat onder andere een groot aantal Bachcantates, De Johannes Passion, de Markus Passion en het Weihnachtsoratorium van Bach; de Coronation Anthems, Chandos Anthems en de Ode van St. Celia's Day van Handel, het Gloria in D van Vivaldi, missen van Haydn, het Requiem van Mozart en vele andere werken voor koor en orkest.

Naast zijn werkzaamheden als organist en dirigent is hij ook op andere gebieden actief in de muziek. Met zijn "Stichting Koorschool Elst" organiseert hij koorprojecten, cursussen en geeft hij bladmuziek uit. De website www.koorzangers.nl is eveneens een activiteit van Stichting Koorschool Elst. Verder is hij voorzitter van de KCZB, secretaris van de Verenigde Nederlandse Korenorganisaties en redacteur van het Magazine Vocaal.