20091001 Grote Kerk 15 copy.jpg
KME 20130409 FBK032 copy.jpg

Middeleeuwen

Werenfried

In de 8e eeuw trok de prediker Werenfried naar het land van de Franken en Friezen. Hij zette zich in om hen tot het christendom te bekeren en deed dat onder meer in de omgeving van Elst. Werenfried stichtte hier een kerk. Nadat hij in Westervoort was gestorven (760), werd volgens de legende zijn lijk op een stuurloos bootje gelegd. Dat dreef vervolgens stroomopwaarts naar Elst, alwaar Werenfried werd bijgezet.

Romaanse zaalkerk

In de 8e eeuw is met  behulp van nog aanwezig bouwmateriaal van de Romeinse tempels een vrij grote zaalkerk gebouwd.

De kerk is in de eeuwen erna regelmatig verbouwd en uitgebreid met een crypte. In de 10e eeuw werden in opdracht van de bisschop van Utrecht de relikwieën van de heilige Werenfried in die crypte geplaatst. Toenemende pelgrimage naar Werenfried, in het bijzonder aangeroepen tegen jicht en reuma, laat zich aflezen aan een uitbreiding van de crypte.

Het meisje van Elst

Onder het koor van de huidige kerk  bevindt zich een graf van een jonge vrouw. Haar kostbare stolpgraf ligt vlak tegen de zuidelijke buitenmuur van de laatste uitbreiding van de Romaanse kerk en dateert uit de 10e eeuw.