160130-KerkElst-202 copy.jpg
KME 20130409 FSK036 copy.jpg

Na 1500

De gotische kerk

In de 15e eeuw maakte de Romaanse zaalkerk plaats voor een gotische kerk. Eerder was een vroeg-gotische sacristie aangebouwd, op en tegen de noordelijke muur van de Romaanse kerk. Hierdoor werd die muur geïntegreerd in het koor en is daar nog zichtbaar.

Boven de ingang tussen zuidportaal en schip is het jaartal 1484 in Romeinse cijfers aangebracht. Aangenomen wordt dat dit de voltooiing van het "moderne"  kerkgebouw markeert. In 1588 wordt de toen protestantse kerk geplunderd en van haar schatten beroofd.

Afbranden toren en kerk

Op 16 oktober 1701 sloeg de bliksem in de torenspits, die brandend neerstortte op het voorste gedeelte van het schip van de kerk. Toren en kerk brandden grotendeels uit, waarbij ook de klokken verloren gingen.

De protestantse gemeente moest de kostbare herstelwerkzaamheden zelf bekostigen, waardoor bepaalde delen van de kerk niet herbouwd of van minder goede kwaliteit werden.

In 1703 werd een nieuwe grote luidklok vervaardigd, die in de Tweede Wereldoorlog gespaard bleef.