Plaatsing van Merovingische kralen

Zaterdag 14 oktober plaatste wethouder Ron van Hoeven van de gemeente Overbetuwe een bijzondere ketting van kralen uit de Merovingische periode in de vitrines van het Tempel| Kerk Museum Elst. Dit gebeurde na een zonnige optocht van Park Lingezegen naar het museum.

De Merovingen, een dynastie van Frankische koningen, regeerden over delen van het huidige Nederland, België, Frankrijk en Duitsland van de 5e tot in de 8e eeuw. De negen geëxposeerde kralen zijn gevonden in een graf in Park Lingezegen en maken deel uit van een grotere vondst. De meeste zijn te dateren uit de 6e eeuw na Christus; een turkooisgekleurde kraal is zelfs van Romeinse origine. Harrie Vens (van het museum) stelde in zijn dankwoordje de vraag hoe die kraal in het graf terecht gekomen is – een antwoord daarop is nog niet te geven.

Zowel de archeoloog van Park Lingezegen Harry Pape, als de wethouder en de medewerkers van het Tempel | Kerk Museum Elst zijn verheugd dat samenwerking tot de plaatsing van de buitengewone objecten heeft geleid.

De ketting is de komende maanden nog te bewonderen in het museum. Daarna zullen de kralen voor nader onderzoek het museum (tijdelijk) verlaten. Voor een beschrijving van de bijzondere kralen: zie Collectie

Foto-expositie “Alles van waarde is weerloos”

Tijdens de foto-expositie in het kader van het 20-jarig jubileum van de museumcommissie kwamen deze zomer veel bezoekers naar de kerk en het museum. Velen van hen haalden er herinneringen bij op en diverse mensen schonken unieke foto’s voor op het prikbord.

Als u het gemist heeft: in samenwerking met Attent Zorg en Behandeling wordt in woonzorgcentrum Tertzio (een deel van) de expositie voortgezet tot februari 2018! En is daar gratis te bezichtigen.

Een impressie van de belangstelling in de kerk:

Museumconcert 3 september 2017

Het speciale museumconcert, georganiseerd door Dirk Luijmes ter gelegenheid van het jubileum van de museumcommissie, trok veel bezoekers/luisteraars. Zij konden genieten van onder meer middeleeuwse orgelmuziek en bijzondere Romeinse muziek.

Bijgewerkt op 23 december 2017