Bezoek het Tempel | Kerk Museum in de Romeinenweek 2018

Van 28 april tot en met 6 mei 2018 vindt de vijfde editie van de Nationale Romeinenweek plaats. Deze week staat volledig in het teken van de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland, met dagelijks vele tientallen activiteiten en evenementen voor jong en oud.

Wat is er te doen in het museum?

28 en 29 april – museum open van 13.30-16.30 uur, rondleiding om 14.30 uur

2 mei – speciale kinderrondleiding om 14.30 uur (zie KINDERRONDLEIDING)

5 en 6 mei – museum open van 13.30-16.30 uur, rondleiding om 14.30 uur

Voor de rondleidingen in de weekenden hoeft u zich niet aan te melden!

Een rondleiding kost €3, geen pin, geen museumjaarkaart.

Voor de kinderrondleiding is aanmelding wel noodzakelijk.

Voor meer informatie over de Romeinenweek: https://www.romeinen.nu/romeinenweek

Jaarverslag 2017

Het Jaarverslag 2017 geeft een overzicht van wat er in 2017 is gebeurd in het Tempel | Kerk Museum en in de museumcommissie.

Plaatsing van Merovingische kralen

Zaterdag 14 oktober plaatste wethouder Ron van Hoeven van de gemeente Overbetuwe een bijzondere ketting van kralen uit de Merovingische periode in de vitrines van het Tempel| Kerk Museum Elst. Dit gebeurde na een zonnige optocht van Park Lingezegen naar het museum.

De Merovingen, een dynastie van Frankische koningen, regeerden over delen van het huidige Nederland, België, Frankrijk en Duitsland van de 5e tot in de 8e eeuw. De negen geëxposeerde kralen zijn gevonden in een graf in Park Lingezegen en maken deel uit van een grotere vondst. De meeste zijn te dateren uit de 6e eeuw na Christus; een turkooisgekleurde kraal is zelfs van Romeinse origine. Harrie Vens (van het museum) stelde in zijn dankwoordje de vraag hoe die kraal in het graf terecht gekomen is – een antwoord daarop is nog niet te geven.

Zowel de archeoloog van Park Lingezegen Harry Pape, als de wethouder en de medewerkers van het Tempel | Kerk Museum Elst zijn verheugd dat samenwerking tot de plaatsing van de buitengewone objecten heeft geleid.

De ketting is de komende maanden nog te bewonderen in het museum. Daarna zullen de kralen voor nader onderzoek het museum (tijdelijk) verlaten. Voor een beschrijving van de bijzondere kralen: zie Collectie

Bijgewerkt op 26 maart 2018