Jeroen & Dick

Een nieuwe geschiedenis van de mensheid

David Graeber en David Wengrow

BeginvanallesEen boek dat al weken bovenaan de bestsellerslijsten staat van o.a. ‘Der Spiegel’ en ‘The New York Times Bestseller’. En dit is niet voor niets. Want het is een bijzonder boek met een uitdagende inhoud. Het is trouwens een boek dat je niet ‘even’ uitleest. Het telt meer dan 600 pagina’s die gevuld zijn met een niet al te groot lettertype. Maar dan heb je ook wat te lezen tijdens de daluren van ons leven.

In de kamer van ds. Beer hangt een foto van oma Beer. Ze woont in een huisje helemaal aan de andere kant van het bos. Best ver weg. Dat vindt ds. Beer jammer. Want hij houdt veel van zijn oma.

Iedere dag als hij zijn ochtend-kopje-koffie drinkt zegt hij tegen de foto van zijn oma: ‘Goedemorgen lieve oma. Een fijne dag’. Als hij naar de foto kijkt is het net alsof oma Beer bij hem is. Dat geeft een veilig gevoel.

DS Beer draaiorgel

Ds. Beer leest in het dagboek van opa Beer.
Soms, als ds. Beer zich alleen voelt, dan leest hij in het dagboek van zijn opa.
‘Dan is hij heel dicht bij me’, zegt ds. Beer.
Dan hoort hij de zware stem van zijn opa: ‘Pompompompom’.
Vroeger woonde opa Beer in dit huis. ‘Iedere keer lees ik wat nieuws’, denkt ds. Beer.
‘Wat een bijzondere opa was dat toch.’

HET ‘HET’: WIE ZIJN WE, WAT GELOVEN WE, WAT BINDT ONS EN WAAR STAAN WE VOOR?

Bijdrage aan de zoektocht naar ons religieus fundament

In het Beleidsplan 2021-2025 is aangegeven dat we een zoekende gemeente zijn. Dat laat zien dat het einde nog open is. We weten ook waar we het zoeken moeten, namelijk in de relatie met God. We weten ook waar het geleefd moet worden, namelijk in de wereld. Over de relatie tussen God, mens en wereld raken we nooit uitgedacht.

DsBeer pijamaHet is midden in de nacht.

Ds. Beer droomt heerlijk in dromenland.
Totdat:....
‘Snuif, snuif’, de neus van ds. Beer kriebelt.
Hij wrijft met zijn berenpoot over zijn neus en denkt: ‘Nat, ik ben verkouden’.
‘Snuif, snuif’, weer een grote neuskriebel.
De neus van ds. Beer wordt natter en natter!

02 okt 2022 ; 10: 00 uur
Ochtendviering: Doopdienst, i.s.m. ZWO