Jeroen & Dick

ds. Beer en de foto van oma

In de kamer van ds. Beer hangt een foto van oma Beer. Ze woont in een huisje helemaal aan de andere kant van het bos. Best ver weg. Dat vindt ds. Beer jammer. Want hij houdt veel van zijn oma.

Iedere dag als hij zijn ochtend-kopje-koffie drinkt zegt hij tegen de foto van zijn oma: ‘Goedemorgen lieve oma. Een fijne dag’. Als hij naar de foto kijkt is het net alsof oma Beer bij hem is. Dat geeft een veilig gevoel.

Als ds. Beer een beetje zenuwachtig is, of een beetje bang, dan kijkt hij ook altijd even naar de foto van oma Beer. Vandaag kijkt hij ook naar de foto want hij moet een tak afzagen van de grote eikenboom voor zijn huis. De tak groei bijna zijn slaapkamer in en bij een flinke storm zwiept hij zo tegen het raam en dan: boem - krak. Raam kapot. Dus ds. Beer moet vandaag de tak afzagen. Maar dan moet hij omhoog de boom in. Een ladder tegen de eikenboom en helemaal naar boven. Ds. Beer vindt dat best eng zo omhoog. Maar ja. Het moet gebeuren.

Hij kijkt dan ook maar even naar de foto van oma Beer en zegt: ‘Denk even aan mij vandaag want ik moet helemaal de eikeboom in’. Het is net of oma even knipoogt en zegt: ‘ik denk aan je, en wees niet bang’.  Je bent mijn stoere kleinzoon. Hat gaat je lukken.

En inderdaad. Als ds. Beer de ladder oploopt is het net alsof oma Beer hem vasthoudt. Een steuntje in de rug. Het lukt ds. Beer om de tak af te zagen en hij is helemaal niet bang om van de ladder te vallen. Oma Beer is bij hem. Het is net alsof ze hem vasthoudt.

Vanmorgen gaan we kinderen dopen in de kerk. Bij de doop willen we zeggen: God is bij ieder kind, bij ieder mens. Hij is bij je om je te helpen als je het wel eens moeilijk hebt. Net als de oma van ds. Beer. Als je later in je leven aan God denkt, dan is God bij je. God is een steuntje in je rug.

Jeroen Jeroense

29 oktober 2021