Werk aan de Grote Kerk

Werk aan de Grote kerk

werk in uitvoering

Werk aan de Grote kerk; de vervolgstap

Na een periode van stilstand tijdens de eerste lockdown besloot de Kerkenraad afgelopen zomer om het project “Werk aan de Grote Kerk’ weer op te pakken. Zeker toen de maatregelen weer werden verscherpt, bleek dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want we stonden vlak voor de eerste lockdown immers op het punt om uitgebreid met de gemeente in gesprek te gaan.

Toch wisten we er iets op te vinden:
• mede omdat door Corona veel meer gebruik wordt gemaakt van onze (vernieuwde) website, werd de documentatie over de toekomstplannen op de website door diverse gemeenteleden geraadpleegd.
• we hebben een film laten maken, waarin de inspirerende ‘toekomstdroom’ wordt geschetst die mede ten grondslag ligt aan de plannen. Deze film werd vertoond tijdens de kerkdienst van 15 november.
• we hebben een aantal onlinebijeenkomsten met gemeenteleden gehouden om de plannen samen door te nemen.
• diverse gemeenteleden die niet aan de onlinebijeenkomsten konden deelnemen, gaven hun reactie schriftelijk.

Kortom: ondanks Corona waren we in staat de plannen te delen en reacties op te halen. En natuurlijk gaan we daar ook mee door, want er liggen in dit complexe en langdurige proces nog tal van overleg- en beïnvloedingsmomenten in het verschiet. Zo zullen we zodra dit mogelijk is weer ‘gewone’ gemeentebijeenkomsten organiseren. En om te zorgen dat vragen, suggesties, kritisch commentaar de aandacht blijven krijgen die zij verdienen, hebben we een nieuw emailadres geopend: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. En u mag erop rekenen dat op elke mail zal worden gereageerd. Wij nodigen u van harte uit om uw vragen, gedachten en ideeën met ons te blijven delen.

Uit de tot op heden ontvangen reacties blijkt dat er draagvlak aanwezig is om ons kerkgebouw ‘toekomstbestendig’ te maken. Ook geven de ontvangen reacties houvast in het stellen van prioriteiten. In een notendop: de meeste sympathie bestaat over basisinvesteringen in audiovisuele middelen, verduurzaming (w.o. verwarming en ventilatie), het ’open maken’ van torenhal en schip, het flexibel maken van de inrichting van het middenschip (dus geen of minder banken) en het toegankelijker maken van het erfgoed onder de vloer. Deze laatste twee onderdelen hangen technisch uiteraard nauw samen met bouwkundige ingrepen voor bijv. een nieuwe CV-installatie. De herinrichting van de noordbeuk, het realiseren van een uitbouw aan de noordkant en het realiseren van een keuken en verplaatsing van de consistorie leverden nog diverse vragen en reacties op die eerst toereikend beantwoord moeten worden. De meeste vraagtekens werden gezet bij verbouwing en herinrichting van de toren en de ontwikkeling van een spirituele campus in het gebied roDndom de kerk.

Tot nu toe zijn de gesprekken gevoerd op basis van globale en abstracte schetsen, die voor beeld- en meningsvorming heel nuttig zijn gebleken. Maar om de haalbaarheid en samenhang van (deel)plannen te kunnen beoordelen is er meer nodig. Haalbaarheid moet hierbij breed worden geïnterpreteerd: technisch, vergunnings-technisch, esthetisch (wat vinden we mooi, smaakvol) en niet te vergeten financieel (investeringen en exploitatie).

Om de haalbaarheid vast te stellen, is het nodig het globale plan nader uit te werken in een concreter masterplan. Voor het opstellen van dit masterplan hebben we een architect nodig. Dat is dan ook wat de kerkenraad in januari 2021 heeft besloten: we gaan 3 architectenbureaus uitnodigen om een offerte uit te brengen voor het opstellen van een masterplan. In de komende maanden zal een van de architectenbureaus worden geselecteerd. Zodra het masterplan plan gereed is en er helderheid is over de haalbaarheid, beleggen wij wederom gemeentebijeenkomsten om het masterplan en de haalbaarheid ervan met u te bespreken en uw mening en reactie te vernemen. Naar de haalbaarheid van onze toekomstdroom zijn wij net zo nieuwsgierig als u. Graag bouwen wij samen met u aan onze kerk van de toekomst.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen hebben dan vernemen wij dat graag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Namens de Kerkenraad, Peter de Leeuwerk, voorzitter

Bron: Onderweg februari 2021

Presentatie Werk aan de Grote Kerk

Brochure Werk aan de Grote Kerk

Video De Droom

Diensten

01 okt 2023 ; 10: 00 uur
Ochtendviering
01 okt 2023 ; 19: 00 uur
Ademviering
08 okt 2023 ; 10: 00 uur
Ochtendviering

Uitzending

viering beluisteren

kerkdienstgemist

liturgie

blikvanger

Zoeken

Exposities

kunst

Tempel | Kerkmuseum

tempel kerkmuseum

ANBI KerkANBI DiaconiePrivacyverklaring                                                          Copyright © 2019 Protestantse Gemeente Elst. Alle rechten voorbehouden