Diakenen (CvD)

nodfonds betuwe

Sinds 17 juli 2017 is Stichting Noodfonds Betuwe actief en zo was 2020 het 3e complete jaar sinds de oprichting. Inmiddels heeft de stichting zich een plek verworven in noodhulp binnen de gemeente Overbetuwe.

Ingepakt

Wie wel eens over straat loopt komt ze ongetwijfeld tegen: weggegooide verpakkingen, zoals blikjes, koekverpakkingen, chipszakken, enz. Het lijkt wel of er steeds meer verpakkingsmateriaal komt.

Ik neem u even mee naar vroeger met een paar foto’s.

07 koekblik Middel

Foto 1

Op foto 1 ziet u een koekblik. Dit zat vol met losse koekjes. U kunt zien dat dit blik ook al voor andere producten is gebruikt (er zit een andere papieren verpakking onder en een extra sticker op). In de winkel werd het deksel van het blik gehaald en vervangen door een sierdeksel, waardoor de klant kon zien wat hij kocht (foto 2).

07 koekblik met sierdeksel Middel

Foto 2

Koekjes werden los verkocht in een papieren zakje en thuis in een trommel bewaard. Het blik werd net zo lang gebruikt tot het niet meer kon en de zakjes gingen bij het oud papier. Vrijwel geen afval.

Dan terug naar nu.

07 Knoppers

Foto 3

Op foto 3 ziet u een willekeurige koek. Het systeem is hetzelfde: in een transport verpakking (van karton) liggen de koeken uitgestald. Het karton wordt niet hergebruikt, maar kan worden gerecycled. Het grote verschil is echter dat nu elke koek apart verpakt is in wegwerpmateriaal dat niet herbruikbaar is. De portieverpakking heeft de hoeveelheid verpakkingsmateriaal alleen maar nog groter gemaakt.

Hat argument van de verpakkingsindustrie is dat ze hiermee voedselverspilling tegengaan, want elke koek blijft nu vers en wordt dus niet weggegooid. Dat klopt, maar tegen welke prijs? Hoe voorkomen we dat we in ons eigen afval ten onder gaan? Het is tegenwoordig erg moeilijk om verpakkingsarm te winkelen. Toch is het de moeite waard om daar werk van te maken, voordat onze aarde wordt ingepakt.

Bert Wolters

(Thema)diaken duurzaamheid

DUURzSAAMheidstip:

Koop zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal, ook al is dat even zoeken.

De Haard

De diaconie ondersteunt al zo’n 20 jaar de diaconie van Nijmegen. De bekendste activiteiten daarvan waren het Huis van Compassie, waar jaarlijks voor wordt gecollecteerd, en pastor Paul Oosterhof. Paul is vorig jaar met pensioen gegaan en heeft op een, door de omstandigheden gedwongen, besloten manier afscheid genomen. Het Huis van Compassie gaat zelfstandig verder, maar dit zullen we blijven steunen.

6b besparing

De wereldbevolking groeit en de vraag is of de aarde voldoende voedsel kan leveren om al die mensen te voeden. Naast de groei van de wereldbevolking neemt ook de welvaart toe, waardoor meer mensen zich bepaalde luxe kunnen veroorloven. Eén van die luxes is het eten van vlees.

25 juli 2021 ; 10: 00 uur
01 aug 2021 ; 10: 00 uur