Diakenen (CvD)

Dier of plant

6b besparing

De wereldbevolking groeit en de vraag is of de aarde voldoende voedsel kan leveren om al die mensen te voeden. Naast de groei van de wereldbevolking neemt ook de welvaart toe, waardoor meer mensen zich bepaalde luxe kunnen veroorloven. Eén van die luxes is het eten van vlees.

Vlees als voedselbron is erg inefficiënt. 1300 calorieën uit vlees kost ongeveer 4000 liter water, terwijl eenzelfde hoeveelheid calorieën uit graan ongeveer 500 liter water kost. Voor een kilo kippenvlees is ongeveer 4,55 kilo voer nodig, voor varkensvlees 9 kilo en voor rundvlees 25 kilo.
Daar komt bij dat het land dat wordt gebruikt voor het verbouwen van voer voor dieren niet kan worden gebruikt voor het verbouwen van voedsel voor de mens.

Ook is voor het verkrijgen van vlees veel meer transport nodig. Denk aan al het voer dat verbouwd, geoogst en vervoerd moet worden en daarna het transport van dieren naar een volgende ‘productiefase’.
Een dag geen vlees eten bespaart 1366 liter water. Dan is er nog geen rekening gehouden met andere duurzaamheidsvoordelen als dierenwelzijn en transportbesparing. Er zijn veel goede vleesvervangers (doordat de consument (wij dus) ernaar vraagt!) en is er een enorme variatie in vegetarische recepten.

Laten we dus, ook als we weer samen kunnen eten in de Ruimte, minder vlees eten voor de toekomst van de wereld en onszelf.

DUURzSAAMheidstip: Eet minder vlees. Dat levert veel op.

Bron Onderweg maart 2021
Auteur: Bert Wolters, (thema)diaken duurzaamheid