Boeddhisme

Boeddhisme is genoemd naar Boeddha, ‘de Verlichte’. Hij werd geboren als Siddharta Gautama en leefde 2500 jaar geleden in India. Hoewel hij opgroeide in rijkdom, voelde hij zich leeg van binnen. Van religieuze leraren leerde hij mediteren, maar geen van zijn leraren hielp hem het geluk te vinden dat hij zocht. Nadat hij zich jarenlang in eenzaamheid had teruggetrokken, vond hij de verlichting: de oplossing voor zijn lijden, de weg naar blijvend geluk.


Volgens Boeddha speelt het lijden in ons leven zich allemaal af in onze geest. Veranderen we onze geest, dan veranderen we ook de manier waarop we het leven ervaren. In het boeddhisme gaat het er dus om onze geest zo te ontwikkelen dat deze het leven op een kalme, vredige manier ervaart. Voor een positieve levenshouding is het belangrijk om goed te zijn voor de mensen en dieren om ons heen.

Heel belangrijk in het boeddhisme is het mediteren. Meditatie is een manier om je eigen geest te leren kennen. Door te mediteren, kun je verwarrende gedachten, onrust en (voor)oordelen over jezelf en de wereld loslaten. Zo ontstaat er ruimte voor een kalme, positieve blik.

Er zijn 276 miljoen boeddhisten in de wereld.