Hindoeïsme

Hindoeïsme is een van de oudste levende godsdiensten. Waarschijnlijk is het rond 1200 voor Christus ontstaan. Het is het geloof van mensen die hindoes heten en die vooral in India wonen, waar het hindoeïsme begonnen is. De godsdienst speelt een belangrijke rol in het leven van de hindoes. Ze heeft te maken met de manier waarop de mensen daar leven, met wat ze eten en hoe ze tegen de wereld aankijken. Eigenlijk noemen de hindoes hun godsdienst niet hindoeïsme, dat woord is bedacht door de westerse geleerden in de 19e eeuw. Hindoes noemen hun geloof 'Sanatana Dharma' dat 'eeuwige leer' of 'eeuwige wet’ betekent. Hindoeïsme is een levendig, kleurig en soepel geloof dat op verschillende manieren vorm kan worden gegeven.


Brahma vertegenwoordigt het genererende of scheppende aspect van G-O-D in de drie-eenheid Generator (Schepper)/Onderhouder/Destructor (Vernietiger).


Vishnu is het onderhoudende (beschermende) aspect van God en doordringt alles in dit universum.

Shiva vertegenwoordigt het transmuterende of vernietigende aspect van God. Alles in de schepping bestaat maar tijdelijk en zal vroeger of later getransmuteerd of vernietigd worden.

Er zijn ongeveer 600 miljoen hindoes in de wereld.