Zomeropenstelling

Vanaf 30 juni tot eind augustus is het Tempel | Kerk Museum weer elke zaterdag en zondag geopend van 13.30-16.30 uur (m.u.v. zaterdag 25 augustus). Met een rondleiding om 14.30 uur, waarvoor u zich niet hoeft aan te melden.

Ook in de zomermaanden kunt u een rondleiding op een ander tijdstip krijgen. Maak daarvoor een afspraak met de koster.

Romeinenweek 2018 : bezoekers kunnen niet genoeg krijgen van de Romeinse geschiedenis

Van 28 april tot en met 6 mei 2018 vond de vijfde editie van de Nationale Romeinenweek plaats. Een

kleine 100 bezoekers grepen deze gelegenheid om het museum te bezoeken. Jong en oud, uit alle

windstreken tot aan Canada toe.

Ook nu weer was het voor velen verrassend wat er in de kerk maar vooral onder de vloer te zien is.

Volgens de reporter van RomeinenNU keken de bezoekers hun ogen uit en “wanneer we de kelder

verlaten merk je dat iedereen enthousiast is geworden van de tempel en niet genoeg kan krijgen van

de Romeinse geschiedenis. De ene na de andere vraag wordt aan de gids gesteld en elke vraag wordt

even enthousiast beantwoordt.”

Zie voor het hele verslag: https://www.romeinen.nu/romeinenweek/romeinen-reporters/verborgen-verleden

Jaarverslag 2017

Het Jaarverslag 2017 geeft een overzicht van wat er in 2017 is gebeurd in het Tempel | Kerk Museum en in de museumcommissie.

Plaatsing van Merovingische kralen

Zaterdag 14 oktober plaatste wethouder Ron van Hoeven van de gemeente Overbetuwe een bijzondere ketting van kralen uit de Merovingische periode in de vitrines van het Tempel| Kerk Museum Elst. Dit gebeurde na een zonnige optocht van Park Lingezegen naar het museum.

De Merovingen, een dynastie van Frankische koningen, regeerden over delen van het huidige Nederland, België, Frankrijk en Duitsland van de 5e tot in de 8e eeuw. De negen geëxposeerde kralen zijn gevonden in een graf in Park Lingezegen en maken deel uit van een grotere vondst. De meeste zijn te dateren uit de 6e eeuw na Christus; een turkooisgekleurde kraal is zelfs van Romeinse origine. Harrie Vens (van het museum) stelde in zijn dankwoordje de vraag hoe die kraal in het graf terecht gekomen is – een antwoord daarop is nog niet te geven.

Zowel de archeoloog van Park Lingezegen Harry Pape, als de wethouder en de medewerkers van het Tempel | Kerk Museum Elst zijn verheugd dat samenwerking tot de plaatsing van de buitengewone objecten heeft geleid.

De ketting is de komende maanden nog te bewonderen in het museum. Daarna zullen de kralen voor nader onderzoek het museum (tijdelijk) verlaten. Voor een beschrijving van de bijzondere kralen: zie Collectie

Bijgewerkt op 28 mei 2018