EEN ROMEINSE BRUILOFT IN ELST

Gelukkig was de (weer)god Jupiter ons welgezind op zaterdagmiddag 20 juli: na een zeer natte ochtend en een paar fikse buien bleef het gedurende de huwelijksceremonie droog. Wie weet heeft het geholpen dat Jupiter vader was van de in Elst vereerde Heracles/Hercules.

Vóór de kerk konden bezoekers genieten van een fraai schouwspel: “Een Romeinse bruiloft” – opgevoerd door leden van de Corbvlo toneelgroep bijgestaan door museumcommissieleden en enkele gasten. Lonneke (15) uit Elst en Koen (17) uit Lent fungeerden als bruidspaar. Rahel uit Arnhem liep vlak achter hen met een stok waaraan bollen wol hangen. “Een bruid van hoge stand mocht vroeger geen huishoudelijk werk doen, maar weven mocht ze wel. Vandaar die wol.” Allen waren gekleed als ware Romeinen. De hogepriester droeg een vreemdsoortig puntig hoofddeksel, ook wel apex genoemd. En rode schoenen. “Vroeger had je geen identiteitskaart. Aan het uiterlijk kon je de status van de persoon zien. Voor een priester was dat de rode schoen.” De bruid was herkenbaar aan de oranjekleurige sluier en een bloemenkrans. De twee ‘Romeinse priesters’ hadden de vereiste benodigdheden meegebracht: een brandend vuur, wierook en een tafel vol andere benodigdheden. Zij voerden diverse rituelen uit. Zo kon de bruid haar eigen familie verlaten en opgenomen worden in het huis van haar echtgenoot. (Maar als hij zou sterven, moest ze zijn huis uit. En bij een scheiding ook.) Het is tekenend voor de rol van de vrouw in die tijd. De ceremonie richtte zich dus voornamelijk op de positie van de vrouw. Verschillende tradities gelden tot op de dag van vandaag: de Romeinen waren voorstander van monogamie, kenden een sluier als symbool voor kuisheid, terwijl een huwelijk tussen naaste verwanten verboden was. Toen het Christendom in het Romeinse Rijk in de derde, vierde eeuw de overhand kreeg bleef de huwelijksceremonie dan ook vrijwel dezelfde.

Zomeropenstelling : juli t/m september bijna elke zaterdag- en zondagmiddag open

Ook deze zomer is het museum in de maanden juli, augustus en september elke zaterdag en zondag van 13.30-16.30 uur geopend. Uitzondering: het museum is gesloten op 24 augustus.

Speciale aandacht voor 75 jaar Market Garden

Op 17 september 2019 is het 75 jaar geleden dat de geallieerden de operatie Market Garden begonnen. Om het begin hiervan te herdenken, zullen de kerkklokken van de toren van Elst luiden van 10.45-10.55 uur.

De geallieerde opmars zou tot een snelle bevrijding van heel Nederland moeten leiden. Maar de brug bij Arnhem werd niet veroverd en in de Over-Betuwe woedde in september en oktober 1944 een hevige strijd. Omdat Elst én de Grote Kerk in die strijd een zware tol betaalden, besteedt het Tempel | Kerk Museum daar in de maanden september en oktober uitgebreid aandacht aan. Op zaterdagen en zondagen is tijdens de openingstijden van het museum een expositie met beeldmateriaal te bekijken. Voor bezoekers is er een hand-out met informatie. En u kunt altijd medewerkers van het museum uw vragen stellen.

Zaterdag 28 september, vanaf 13.30 uur

GETUIGEN VERTELLEN: herinneringen aan de slag om Elst, een vergeten strijd om de vrijheid

Een aantal Elster ooggetuigen vertelt over wat ze meemaakten tijdens de septemberdagen 1944 en

daarna. Een zoon leest voor uit het dagboek van zijn vader. En u kunt het verhaal horen over de

verrassende opgravingen onder de kerk en de restauratie van de kerk na de oorlog..

In groepen van maximaal 10 bezoekers loopt u door de kerk en beleeft u een buitengewone middag.

Vanaf 13.35 uur tot 16.05 uur kunt u om het kwartier starten met de verhalentour, van meestal 5

verhalen.

Deze middag wordt georganiseerd door het Tempel | Kerk Museum Elst in samenwerking met de

kerkrentmeesters van de PG Elst en historische vereniging Marithiame. En is minder geschikt voor

kinderen jonger dan 10 jaar.

Aanmelden voor deze activiteit is niet mogelijk. Er zijn deze middag GEEN rondleidingen.

Op zondag 29 september en zaterdag 5 oktober, van 13.30-16.30 uur is de foto-expositie “Voor de

Vrijheid van Nederland, de zware tol die Elst betaalde” nog te zien.

Tijdens de NATIONALE ARCHEOLOGIE besteden we speciale aandacht aan een bijzonder gevolg van het oorlogsgeweld: de ontdekking van de tempels.

Rondleidingen zijn op zaterdag 12 oktober om 13.00 en 14.00 uur.

En op zondag 13 oktober om 13.30, 14.30 en 15.30 uur.

Hiervoor moet u zich hier aanmelden

Aan een rondleiding kunnen maximaal 15 personen deelnemen. €3 per persoon.

Deze rondleidingen zijn minder geschikt voor kinderen jonger dan 7 jaar.

We vragen u bijtijds aanwezig te zijn.

Als u zich heeft aangemeld en het lukt onverhoopt niet te komen, wilt u zich dan per mail afmelden?

kerkmuseum@pg-elst.nl

Het kan zijn dat op zaterdag een uitvaart in de kerk plaatsvindt. Dan kunnen de rondleidingen niet doorgaan. We stellen u daarvan een paar dagen van te voren op de hoogte.

Hoort u niets, dan gaat het gewoon door!

BIJDRAGE VOOR TOEKOMSTIGE ACTIVITEITEN

De toegang tot het museum is gratis en de rondleidingen kosten niet meer dan €3 per persoon. De medewerkers stellen een vrijwillige bijdrage erg op prijs. Op die manier kunnen we ook in de toekomst bijzondere activiteiten blijven organiseren.

Bijgewerkt op 24 september 2019