Activiteiten

ONTDEK “DE MOOISTE DAG VAN JE LEVEN” 2000 JAAR GELEDEN: EEN ROMEINSE BRUILOFT IN ELST

Wist u dat een Romeinse bruid tijdens haar huwelijksdag een gele sluier droeg, dat bruid en bruidegom ringen kregen, dat er bruidstaart gegeten werd en dat de bruid over de drempel van haar nieuwe huis gedragen werd?

Een Romeinse bruiloft had heel veel dingen, die we nog altijd onderdeel zijn van “de mooiste dag van ons leven”. Maar ze deden ook heel veel dingen anders: een priester bracht offers en de bruid ging in een optocht naar het huis van haar bruidegom. Aan de deurposten smeerde ze olie en plakte daarop wol. Waarom deed ze dat? Wilt u daar meer over weten?

Dat kan: van 6 tot en met 21 juli is in het Tempel | Kerk Museum Elst een bijzondere pop-up expo over “Een Romeinse bruiloft” te bekijken. Op de zaterdag- of zondagmiddag van 13.30-16.30 uur, of doordeweeks tijdens een aangevraagde rondleiding.

Op 20 juli is er een heel bijzondere middag, waar bij het museum om 14.00 uur een Romeinse bruiloft wordt nagespeeld. U kunt een huwelijksceremonie volgen.

Na de bruiloft kunt u om 15.00, 15.30 of 16.00 uur een rondleiding langs de overblijfselen van de Romeinse tempels volgen.

Of als u nog meer wilt weten: woon een uitgebreide presentatie over het Romeinse huwelijk bij, om 15.00 uur of 16.00 uur.

Let op: het aantal plaatsen voor beide activiteiten is beperkt! Zowel een rondleiding als het bijwonen van de presentatie kost €3 pp.

Rondleiding en presentatie zijn minder geschikt voor kinderen jonger dan 8 jaar.

Voor kinderen in de basisschoolleeftijd zijn er deze middag kinderactiviteiten, zoals tempels bouwen, puzzelen, een Romeins bordspel, en een puzzeltocht.

Zomeropenstelling : juli t/m september bijna elke zaterdag- en zondagmiddag open

Ook deze zomer is het museum in de maanden juli, augustus en september elke zaterdag en zondag van 13.30-16.30 uur geopend. Uitzondering: het museum is gesloten op 24 augustus.

Speciale aandacht voor 75 jaar Market Garden

Op 17 september 2019 is het 75 jaar geleden dat de geallieerden de operatie Market Garden begonnen. Om het begin hiervan te herdenken, zullen de kerkklokken van de toren van Elst luiden van 10.45-10.55 uur.

De geallieerde opmars zou tot een snelle bevrijding van heel Nederland moeten leiden. Maar de brug bij Arnhem werd niet veroverd en in de Over-Betuwe woedde in september en oktober 1944 een hevige strijd. Omdat Elst én de Grote Kerk in die strijd een zware tol betaalden, besteedt het Tempel | Kerk Museum daar in de maanden september en oktober uitgebreid aandacht aan. Op zaterdagen en zondagen is tijdens de openingstijden van het museum een expositie met beeldmateriaal te bekijken. Voor bezoekers is er een hand-out met informatie. En u kunt altijd medewerkers van het museum uw vragen stellen.

Op zaterdag 28 september, 13.30-16.30 uur, organiseert het museum in samenwerking met Marithaime een evenement: “Getuigen Vertellen”, waarbij in woord en beeld verhaald wordt over wat er in Elst en met de Grote Kerk is gebeurd in het laatste oorlogsjaar.

Aanmelden voor deze activiteit is niet mogelijk.

Tijdens de NATIONALE ARCHEOLOGIE besteden we speciale aandacht aan een bijzonder gevolg van het oorlogsgeweld: de ontdekking van de tempels.

Rondleidingen zijn op zaterdag 12 oktober om 13.00 en 14.00 uur.

En op zondag 13 oktober om 13.30, 14.30 en 15.30 uur.

Hiervoor moet u zich hier aanmelden

Aan een rondleiding kunnen maximaal 15 personen deelnemen. €3 per persoon.

Deze rondleidingen zijn minder geschikt voor kinderen jonger dan 7 jaar.

We vragen u bijtijds aanwezig te zijn.

Als u zich heeft aangemeld en het lukt onverhoopt niet te komen, wilt u zich dan per mail afmelden?

kerkmuseum@pg-elst.nl

Het kan zijn dat op zaterdag een uitvaart in de kerk plaatsvindt. Dan kunnen de rondleidingen niet doorgaan. We stellen u daarvan een paar dagen van te voren op de hoogte.

Hoort u niets, dan gaat het gewoon door!

BIJDRAGE VOOR TOEKOMSTIGE ACTIVITEITEN

De toegang tot het museum is gratis en de rondleidingen kosten niet meer dan €3 per persoon. De medewerkers stellen een vrijwillige bijdrage erg op prijs. Op die manier kunnen we ook in de toekomst bijzondere activiteiten blijven organiseren.

Bijgewerkt op 24 juni 2019