Collectie

De collectie is deels eigendom van de Protestantse Gemeente Elst en bestaat voor een deel uit bruiklenen. Hier worden objecten die in het museum te zien zijn uitgelicht.

`

Romeinse en Merovingische kralen

De Romeinse en Merovingische kralen zijn gevonden tijdens de werkzaamheden ter inrichting van Park Lingezegen, een gebied dat bestemd is voor onder meer recreatieve doelen. Het bevindt zich tussen Arnhem en Nijmegen en kent al vanaf de Romeinse tijd een rijke bewoningsgeschiedenis.De kralen zijn afkomstig uit een klein grafveld gelegen tussen de 1e Weteringsewal en de bebouwde kom van Elst. In het grafveld uit de Vroege Middeleeuwen (500-1000 na Chr.)  zijn drie individuen bijgezet. Het gaat om twee  volwassenen van (1) tenminste 20 jaar oud en (2) een volwassen vrouw van 20-40 jaar met beenvliesontsteking. De derde is een kind/jong volwassene van tussen 12-15 jaar met eveneens beenvliesontsteking.


De vondst van de kralen, aangetroffen aan de voeten van individu 2, is een heel bijzondere. In totaal 36 stuks in alle soorten en maten, gemaakt van brons, glas, faience en barnsteen.

Enkele glazen kralen konden in de 6e eeuw gedateerd worden, de Merovingische periode. De barnstenen exemplaren zijn waarschijnlijk ook uit die tijd en de bronzen kralen zijn niet specifiek te dateren.


De turkooiskleurige meloenkraal is Romeins van origine. Misschien een erfstuk van de overledene? Misschien een jeugdvondst op een Romeins vindplaats in de buurt? We zullen het waarschijnlijk nooit weten.

Van de 36 gevonden exemplaren zijn negen kralen geselecteerd en die worden geëxposeerd in het museum.