Jeroen & Dick

En verder ...

Jeroen Dick 2

… is dit een plek waar onze predikanten Jeroen en Dick hun gedachten, inzichten, artikelen, binnenkomers, etc.  met ons delen.

 


 

Ds Beer MoederdagHet is zaterdag ochtend en dominee Beer zit lekker in het zonnetje op het bankje in zijn tuin.
De bijen zoemen gezellig, het klinkt als muziek in zijn oren.
Dominee Beer leest een reclame folder;

“Zondag is het Moederdag, heb jij al een cadeau voor haar in huis?”
“Als je van je moeder houdt, verwen haar dan met een heerlijk geurtje”
“Het maakt niet uit wat je haar geeft, als het maar haar lievelingstaart is.”

Dominee Beer denkt eens na over zijn moeder. Wat was ze altijd lief, wat kookte ze altijd heerlijk, wat was het altijd gezellig in huis en wat mocht hij veel.
Mocht hij veel? Ineens bedenkt hij zich dat hij ook wel eens stout was.

Op een dag was moeder bij de buurvrouw en hij was alleen thuis. Dat kon best wel even, de buurvrouw woonde dichtbij en als er iets was, kon hij zo naar haar toe lopen.
“Denk er aan”, had moeder gezegd, “lief binnen blijven spelen en niet met je neus in de honingpotten. Begrepen?
“Ja mamma” antwoorde hij, “ik zal lief spelen”.
Maar na een tijdje lief spelen duurde het best wel lang, hij had al op de loop bij gezeten, met de blokken en met de treintjes gespeeld en hij vond het op een gegeven moment best wel lang duren, waar bleef mamma toch! Zijn maagje begon te knorren en te borrelen, rommeldebommeldebom. Hij keek eens door het raam, niets te zien, alleen de schaapjes en in de verte de kerktoren. De kerkklok sloeg 3 keer. 3X? dan werd het tijd voor een kopje thee met een likje honing. Dat kreeg hij altijd om 3 uur. En toen hij daar aan dacht hoorde hij nog harder rommeldebommeldebom.

“Mamma merkt het vast niet als ik alvast een likje neem” zei hij tegen zichzelf. En hij pakte het keukentrapje, klom er op, ging op zijn tenen staan. Hij kon net bij de onderste pot van de stapel. Hij pakte de pot en boemderdeboemerdeboem, Klets klats, daar lag hij op de grond. Alle potten honing uit de kast waren over hem heen gevallen, ze waren kapot en hij droop van de honing.
Hij wilde net opkrabbelen en daar ging de deur open en moeder stapte binnen. “Wat was dat voor een kabaal? Zij begreep meteen wat er was gebeurd en ze was erg boos. “Alle potten kapot, alle honing vies, jij vies, de vloer vies! Stoute beer! Al mopperend begon moeder de boel schoon te maken. “Ik had je het nog zo gezegd Beer, niet aan de honing komen. Jij hebt straf verdiend. Je mag kiezen, óf een tik voor je berenbillen óf vroeg naar bed.

Hij was van het mopperen van moeder geschrokken en hij huilde en de honing prikte in zijn oogjes. Een tik, nee dat wilde hij niet en hij koos voor vroeg naar bed. Moeder stopte hem in bad en boende al de honing van hem af, trok hem zijn pyjama aan en stopte hem in bed.
Met een heel benepen stemmetje vroeg Beer; “Mamma, ik heb nu straf gekregen en ik heb er erg veel spijt van, sorry! Krijg ik nu nog wel een knuffel en een kusje? Hij was erg moe geworden van het huilen en hij sliep al bijna. Hij voelde de poot van zijn moeder die hem toedekte en zacht knuffelde ze hem en gaf hem een kusje.

Dominee Beer begon te glimlachen, wat was zijn moeder toch lief. Hij was stout geweest maar kreeg na de straf toch weer een kusje.
En toen hij ’s nachts heerlijk te slapen lag, kwam zijn moeder hem nog een keer toedekken en gaf hem nog een kusje, hij rook nog een beetje naar honing.

Dominee Beer besluit zijn moeder morgen eens heerlijk te verrassen. Hij gaat naar de Imker en koopt een heleboel potten honing.
Op zondag, Moederdag, gaat hij naar zijn moeder. Zij is heel blij om dominee beer te zien en vol verbazing vraagt ze waarom zij zoveel potten honing krijgt. Hij verteld haar over zijn herinnering en daarna geven ze elkaar nog een extra stevige knuffel.

Loes Pieper 02-05-2021

DS Beer draaiorgel

Ds. Beer leest in het dagboek van opa Beer.
Soms, als ds. Beer zich alleen voelt, dan leest hij in het dagboek van zijn opa.
‘Dan is hij heel dicht bij me’, zegt ds. Beer.
Dan hoort hij de zware stem van zijn opa: ‘Pompompompom’.
Vroeger woonde opa Beer in dit huis. ‘Iedere keer lees ik wat nieuws’, denkt ds. Beer.
‘Wat een bijzondere opa was dat toch.’

DsBeer pijamaHet is midden in de nacht.

Ds. Beer droomt heerlijk in dromenland.
Totdat:....
‘Snuif, snuif’, de neus van ds. Beer kriebelt.
Hij wrijft met zijn berenpoot over zijn neus en denkt: ‘Nat, ik ben verkouden’.
‘Snuif, snuif’, weer een grote neuskriebel.
De neus van ds. Beer wordt natter en natter!

Vieren

16 mei 2021 ; 10: 00 uur
Ochtendviering
23 mei 2021 ; 10: 00 uur
Ochtendviering: Pinksteren, 12+groep
30 mei 2021 ; 10: 00 uur
Ochtendviering: Drieeenheidszondag
06 juni 2021 ; 10: 00 uur
Ochtendviering: Heilig Avondmaal
13 juni 2021 ; 10: 00 uur
Ochtendviering: Overstapviering

Uitzenden

viering beluisteren

viering zien

binnenkomer

liturgie

reserveren

Zoeken

Introductie website

website

Museum en Kunst

tempel kerkmuseum

1638 kunstindekerk image s 20160918140058

anbi logo
Privacyverklaring                                                          Copyright © 2019 Protestantse Gemeente Elst. Alle rechten voorbehouden