Nieuws

ma 25 mei 2020

Gedachte van 25 mei, thuis

vr 22 mei 2020

Gedachte van 22 mei, ora et labora

wo 20 mei 2020

Gedachte van 20 mei, vaart

Vaart

In de Bijbel staat een bijzonder verhaal over de profeet Elia. Elia voelt zijn einde naderen en zoekt een opvolger als profeet. Die opvolger vindt hij in Elisa. Elia vraagt aan Elisa: ‘Wat kan ik nog voor je doen voor ik word weggenomen? Vraag het maar.’ Elisa antwoordt: ‘Laat mij dubbel in uw geest delen.’ ‘O, ja,’ zegt Elia dan, ‘dat is wel moeilijk. Als je ziet hoe ik van je wordt weggenomen, zal je wens vervuld worden, maar als je het niet ziet, gebeurt het niet.’


Als ze dan verder lopen te praten, worden ze uiteengedreven door een wagen van vuur, met paarden van vuur ervoor. En Elia werd in een stormwind meegevoerd naar de hemel. Elisa zag het gebeuren.

Van verdriet scheurde hij zijn kleren. De mantel van Elia was afgegleden en Elisa raapte hem op. 


Volgens de belofte die Elia had gedaan, zal Elisa dubbel delen in de geest van Elia. Ik zei dat het een bijzonder verhaal is, omdat het volgens mij de achtergrond vormt voor het verhaal over de hemelvaart van Jezus. Jezus is met zijn leerlingen in gesprek. Hij belooft hen dat ze zijn Geest zullen ontvangen en dat ze zijn getuigen zullen zijn.


Dan wordt Jezus van hen weggenomen, terwijl ze het zagen. Vervolgens wordt Hij door een wolk aan het zicht onttrokken. ‘Terwijl ze het zagen’ doet denken aan die belofte die Elia deed: Als je ziet hoe ik van je wordt weggenomen, zul je dubbel in mijn geest delen. Dubbel delen in de Geest van Jezus.


Engelen beloven de leerlingen dat Jezus op dezelfde wijze zal weerkeren. Op dezelfde wijze is dus door een wolk aan het zicht onttrokken.

Het geeft de verborgenheid van Christus aan: Hij is er niet en toch is Hij erbij, Hij is erbij en toch is Hij er niet. Zo wordt het bestaan van de gelovige tot op vandaag getekend.

do 21 mei 2020

Eekhoorn in een luchtballon

In de film 'Hemels Fietsen 2020, de film' wordt gesproken over het verhaal 'Eekhoorn in de luchtballon'. Als je nieuwsgierig bent naar dat verhaal, kijk en luister dan naar dit filmpje. Ds. Dick vertelt het.

di 19 mei 2020

Première: Hemels fietsen 2020, de filmAl tien jaar lang gaan we fietsen op Hemelvaartsdag. Een mooie activiteit en van rust en verbinding. Dit jaar houden we afstand. Tijd voor een terugblik. Op Hemelvaartsdag 21 mei gaat om 10.00 uur de film in première.

BLIKVANGER

In de tijd dat er geen kerkdiensten of andere activiteiten zijn, verschijnt er geen Blikvanger.LEREN & INSPIREREN

De nieuwe Leren & Inspireren 2019-2020 is weer uit. Kijk voor alle activiteiten in de agenda.

De activiteiten uit Leren & Inspireren vervallen tot 1 juni in verband met de maatregelen van de regering om de verspreiding van het coronavirus te beperken.